Det sidste store eventyr

Ballonskipper Kai Paamand er død efter kort tids sygdom, 81 år gammel. Han nåede det hele, både kloden rundt og gennem to lykkelige ægteskaber. Humøret var højt til det sidste. Trods opslidende kemo og kanyler var Kai efter jul i færd med at gøre sin elskede røde MGA sportsvogn forårsklar - men den tur nåede han ikke.


Kai Paamand

28.04.1928 - 24.02.2010

Semper Crescis


Kai havde mange vilde planer, og gennemførte de fleste. Han var med til at indføre varmluftballonen i Danmark, fløj på fire kontinenter, og uddannede den første ballonpilot i Kina. Og præsident Gorbatjov stoppede midt i en tale, da Kai fløj forbi Kremls vinduer som en fredsdemonstration.

I Dansk Ballonklub lagde Kai grundlaget for uddannelsen af ballonpiloter, fagligt aktiv til det sidste eksaminerede han for få uger siden Danmarks nyeste ballonpilot. Inden ballonerne tog over, deltog Kai i militær femkamp og orienteringsløb,og var i årevis en ivrig sejler.

Kai begyndte som garderhusar og kom med Den Danske Brigade til Tyskland. Han var en atypisk officer i det danske forsvar, der på en god kontrakt uddannede Kai til ingeniør, gav ham et omflakkende arbejdsliv og siden pensionerede ham allerede som 52-årig. Han blev blandt de sidste, der arbejdede på Bådsmandsstræde Kaserne, hvor han senere ofte kom som gæst, da stedet blev til Christiania.

Kai vandrede i 1946 gennem det krigshærgede Europa, og tilbragte en tid i kloster i Belgien. Siden blev han meldt ud af alt det med kirker, men bevarede interessen for det spirtuelle. Han var også kunstinteresseret og havde sin faste gang på Lousiana - og malede og tegnede selv. Sammen med sin første kone Birte tog Kai del i den eksperimenterende teaterscene i 60erne. Senere bosatte de sig i Frederikssund.

Efter Birtes død fandt han glæden igen med sin Toni i 1984. Dermed blev børneflokken forøget fra to til fire sønner, og Kai nåede næsten at fejre to sølvbryllupper. Ballonlivet fortsatte med Toni, der også selv blev ballonskipper og sammen fløj de julekalenderens ballon på Grønland i 1989. Seneste udlandstur bragte dem i ballon over Damaskus.

I de senere år fandt Kai sin naturlige plads i Eventyrernes Klub, men er nu draget på det sidste store eventyr.

Toni, Kim, Tom, Martin og Mickel - med familie og venner